Zonnepanelen zijn tegenwoordig een veelgebruikt middel om duurzame energie op te wekken. Maar hoeveel zonnepanelen zijn er eigenlijk nodig voor een gemiddeld huishouden? In dit artikel gaan we hier dieper op in!

Wat is een zonnepaneel?

Een zonnepaneel is een paneel dat licht uit de zon omzet in elektriciteit. Zonnepanelen worden steeds populairder, omdat ze milieuvriendelijk zijn en je heel wat geld kunnen besparen op je energierekening. Er bestaan twee types zonnepanelen: monokristallijn en polykristallijn.

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig voor een huishouden?

Dit is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het aantal personen in het huishouden, het gemiddelde elektriciteitsverbruik en de mate waarin er gebruik gemaakt wordt van zonlicht. Een algemeen advies is om ongeveer 10 panelen per persoon te nemen. Dit betekent dat een huishouden met 4 personen ongeveer 40 panelen nodig heeft.

Welke soorten zonnepanelen zijn er?

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen: monokristallijn, polykristallijn en amorf. De keuze voor een bepaald type zonnepaneel hangt af van verschillendefactoren, zoals de efficiëntie, de kosten en het gebruiksgemak.

Zonnepanelen en het weer

Zonnepanelen zijn erg gevoelig voor weersomstandigheden. Bij een bewolkte dag, of als er veel wind staat, produceren ze minder stroom dan op een heldere dag. Daarom is het belangrijk om te kijken naar het weerbericht voordat je besluit hoeveel zonnepanelen je nodig hebt.

Hoe worden zonnepanelen geïnstalleerd?

Zonnepanelen worden meestal aan de zuidkant van het dak geïnstalleerd, maar kunnen ook op andere plekken worden geplaatst. Het is belangrijk dat er voldoende ruimte is rondom de panelen, zodat er genoeg licht kan binnenvallen. Ook moet er rekening worden gehouden met de eventuele schaduw die bomen of gebouwen kunnen werpen.