We kunnen het ons allemaal voorstellen, zonnepanelen op het dak. Je ziet het steeds vaker en je hoort er ook steeds meer over. Maar wat zijn pv panelen precies? In dit artikel lees je alles over pv panelen: hoe ze werken, wat de verschillende types zijn en waar je ze het beste kunt plaatsen.

Wat zijn pv panelen precies?

Pv panelen zijn dunne, vlakke platen die zonlicht opvangen en omzetten in elektriciteit. Ze worden veel gebruikt op daken van huizen en gebouwen, maar kunnen ook worden ingebouwd in zonnepanelenwegen en -parken.

De verschillende types van zonnepanelen

Er zijn veel verschillende types van zonnepanelen op de markt. De meest populaire soorten zijn monokristallijne en polykristallijne panelen. Monokristallijne panelen worden gemaakt van een enkel type kristal, waardoor ze efficiënter zijn in het converteren van zonlicht in elektriciteit. Polykristallijne panelen worden gemaakt van meerdere kristallen, waardoor ze minder efficiënt zijn, maar ook goedkoper.

Voordelen en nadelen van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een populair en veelgebruikt alternatief voor het opwekken van elektriciteit. Ze zijn relatief eenvoudig te installeren, onderhoudsarm en maken gebruik van een schone energiebron: de zon. PV-panelen zetten licht om in elektriciteit via een fotovoltaïsche cel.

Er zijn echter ook nadelen aan het gebruik van zonnepanelen. Ze kunnen duur zijn om te installeren, afhankelijk van het soort systeem dat je kiest. Ook hebben ze een beperkte levensduur; na ongeveer 20 jaar moeten ze vervangen worden. Bovendien produceren ze alleen stroom wanneer de zon schijnt, dus ‘s nachts of bij bewolkt weer is er geen stroomproductie mogelijk.